Naujienos

“Kultūros fabrike“ – jauno teatro invazija

Klaipėdiečiams su nekantrumu laukiant, kol visu pajėgumu pradės suktis „Kultūros fabriko“ smagračiai, bus proga trumpam užsukti į dar tebegražinamas erdves. Impulsas pajusti čia tvyrančią jaunatvišką, kūrybiškumu pulsuojančią atmosferą – balandžio 3-5 d. į uostamiestį sugrįžtantis festivalis „Jauno teatro dienos“.

Bangų gatvėje žvilgsnius traukiantis šiuolaikinių scenos menų ir naujųjų kūrybinių verslų inkubatorius „Kultūros fabrikas“ po savo stogu šį pavasarį priims penkis festivalio renginius. Kol tebevyksta darbai pagrindinėje daugiafunkcinėje scenos renginių salėje, „Jauno teatro dienų“ spektakliai bus rodomi pirmajame aukšte esančioje seminarų erdvėje.

Festivalis panašių renginių kontekste išsiskirs savo ypatingu formatu, apimančiu ne tik spektaklių rodymą. Į „Jauno teatro dienas“ Klaipėdoje atvyksta ir profesionalių teatro kritikų komanda, kuri organizuos diskusijas su žiūrovais.

Nors balandį „Kultūros fabrikas“ duris atvers tik trumpam, tačiau svetingai lauks visų, kurie domisi teatru, visų, kurie yra smalsūs. Šis festivalis – ne tik proga iš arti pažinti jaunuosius kūrėjus ir numalšinti pavasarinį įspūdžių troškulį. „Jauno teatro dienos“ dalį klaipėdiečių galbūt padrąsins pirmąkart peržengti „Kultūros fabriko“ slenkstį, susidraugauti su jo dvasia, o galbūt netgi įkvėps ir patiems teikti paraiškas bei tapti šio objekto rezidentais“, – kalbėjo Raimonda Laužikienė, „Kultūros fabriko“ projektą įgyvendinančios viešosios įstaigos „Klaipėdos ekonominės plėtros agentūra“ vadovė.

Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamos „Jauno teatro dienos“ balandžio 3 d. startuos su naujausiu Valentino Masalskio vadovaujamos trupės spektakliu „Kopėčios“, kuris sujungs muziką, šokį ir ritmą. Tą pačią dieną „Kultūros fabriko“ publikai bus pristatytos „Bitinėlio pasakos šešiems pojūčiams” – Karolinos Žernytės režisuotas interaktyvus teatrinis veiksmas, įtraukiantis jo dalyvius bei suvokiamas ne tik rega ar klausa, bet ir lytėjimu, uosle, skoniu. Festivalio atidarymo dienos paskutinysis akordas – Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „Sudie, idiotai!“, sukurtas pagal dramaturgo Justo Tertelio pjesę.

Balandžio 4 d. “Kultūros fabrike” laukiama dviejų teatrinių invazijų. Ypatingo publikos dėmesio vertas Loros Juodkaitės šokio teatro monospektaklis „Atmintis”. Tai darbas, kurį žinoma menininkė kūrė visus pastaruosius metus vis grįždama į Vilnių tarp intensyvių kelionių, gastrolių ir pasirodymų skirtingose scenose Europoje ir už jos ribų. Spektaklio „Atmintis” scena virs „ringu“, kurio centre galima iš arti stebėti žmogų, kovojantį su pačiu savimi, ieškantį būties prasmės savo gelmėse.

Erdvė festivalio metu bus suteikta ir jaunimui, dar tik žengiančiam pirmuosius kūrybinius žingsnius – Šv. Mato gimnazijos teatro studija “Kubas” klaipėdiečiams pristatys spektaklį „Metas“.

Pasibaigus teatro festivaliui kito sujudimo „Kultūros fabrike“ laukiama vasarą, kuomet prasidės parengiamieji rezidentų įsikūrimo darbai. Inkubatoriuje kūrybines dirbtuves planuoja organizuoti urbanistai, savo produktus eksperimentiniame „butike“ pristatys jaunieji dizaineriai.

Daugiau informacijos apie Klaipėdos „Kultūros fabriką“ – atnaujintame tinklapyje www.kulturosfabrikas.lt, išsamus festivalio „Jauno teatro dienos“ repertuaras – www.kjt.lt, festivalio video anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=aMFIFGr2o-g .

“Kultūros fabrike“ – jauno teatro invazija