Naujienos

Klaipėdoje praūžė dešimtasis tarptautinis Jauno teatro dienų festivalis

Nuo trečiadienio Klaipėdoje kūrybinėmis idėjomis dalinosi profesionalūs režisieriai, dramaturgai, scenografai ir aktoriai iš Lietuvos ir užsienio. Birželio 8-11 dienomis vyko Klaipėdos jaunimo teatro organizuojamas festivalis „Jauno teatro dienos“. Šiemet festivalis vyko dešimtąjį kartą ir jubiliejaus proga dovanojo didelę teatrinę ir muzikinę šventę ne tik teatro bendruomenei, bet ir klaipėdiečiams bei miesto svečiams.

Kaip skelbiama festivalio „Jauno teatro dienos“ pranešime spaudai, šiemet festivalis pritraukė daugiau nei 30 scenos meno kūrėjų iš Lietuvos ir užsienio: Estijos, Lenkijos, Rumunijos, Italijos ir Ukrainos. Festivalio dalyviai per tris dienas klausė paskaitų, dalyvavo praktinėse improvizacijose, o galiausiai – atsitiktine tvarka suskirstyti į grupes, kūrė pasirodymus komedijos žanro tematika, kuriuos šeštadienį parodė Klaipėdos Senajame turguje. Ši miesto vieta buvo pasirinkta neatsitiktinai, šiemet turgus švenčia 300 metų sukaktį.

Pirmosios grupės režisierius Adomas Juška džiaugėsi, jog jam pavyko įgyvendinti jo paties užsibrėžtą tikslą – kad visiems būtų smagu dirbti ir kurti jo komandoje. „Man asmeniškai ši festivalio patirtis padėjo pasipraktikuoti darbe su žmonėmis, man buvo svarbu, kad visi mėgautųsi procesu“. Komanda kartu su scenografe Izabele Narečionytė bei dramaturge, Klaipėdos jaunimo teatro aktore Evelina Šimelione ir aktoriais Dominyku Vaitiekūnu, Alina Neagoe, Ryčiu Valiūnu, Berta Mikalauskaite bei Greta Kundrotiene surengė pasirodymą svajojančių turgaus prekeivių tematika.

Antroji grupė, kurioje dirbo režisierė Pamela Leończyk, scenografė Flavia – Ioana Stroe, dramaturgas Andrius Jevsejevas ir aktorės Solveiga Reklaitytė, Marion Tammet, Rugilė Jankauskytė bei Livija Krivickaitė parengė komišką šou-konkursą ant podiumo. Scenografė pasakojo, jog per tris dienas pasirodymo idėja kito, tačiau liko pagrindinė žinutė: mylėti save ir džiaugtis gyvenimu. „Daug kalbėjome, jog šiais neramiais laikais mums liko tik viena – mėgautis dabartimi, mylėti ją, save ir savo aplinką“, – pasakojo Flavia – Ioana Stroe iš Rumunijos.

Trečiosios grupės režisierius, Klaipėdos dramos teatro aktorius Marius Pažereckas pasakojo, jog orientavosi į komediją ir gatvės teatrą: „Siekėme viską daryti padidintai – daug emocijų, judesio, komedijos“. Dramaturgė Miglė Satkauskaitė, kartu dirbusi su scenografe Auguste Kunevičiūte bei aktoriais Eimante Urmonaite, Marzia D’Angeli, Benadu Arkausku, Kateryna Sazhnieva ir Monika Poderyte, džiaugėsi festivalio patyrimais: „Labai geras pabėgimas nuo rutinos, toks trumpojo nuotolio bėgimas, padarai padarai ir vėl grįžti į gyvenimą. Be to, labai praturtina darbas su žmonėmis iš užsienio“. Komanda parengė komišką pasirodymą turgaus pardavėjų konkurencijos ir kovos dėl prekystalio tematika.

Ketvirtosios grupės režisierius Simone Bevilacqua iš Italijos atviravo, jog toks greitas kūrybinis procesas jo neišgąsdino, o priešingai, jis jautėsi užtikrintas: „Aš dažnai su savo aktoriais dirbu tokiu principu – duodu jiems kurti ir dėlioju iš gimusių improvizacijų sceninį pasirodymą. Kas man itin patiko, jog kūrybiniame procese dalyvavo dramaturgė bei scenografas. Tai labai praturtino ir pagreitino kūrybinį procesą“.

Kartu su režisieriumi dirbo dramaturgė Dovilė Katiliūtė, scenografas Andrei–Cosmin Stancu iš Rumunijos ir aktoriai Gediminas Povilavičius, Jurgita Maskoliūnaitė, Miglė Navasaitytė, Modesta Jakeliūnaitė bei Rusnė Navickaitė. Pastaroji džiaugėsi, jog aktoriai buvo ne tik režisieriaus idėjų įgyvendinimo įrankiai, bet ir kūrėjai. „Tai tikrai įkvepia, kai režisierius neatmeta tavo idėjų, o jas naudoja galutiniame pasirodyme. Buvo tikrai malonu dirbti“, – kalbėjo aktorė. Grupė parengė pasirodymą mitologijos ir archetipų tematika.

Spalvinga programa Klaipėdos miesto gyventojams

Festivalio „Jauno teatro dienos“ scenoje pirmieji pasirodė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai iš Ukrainos, kurie iš skirtingų Ukrainos miestų atvyko į Klaipėdą tęsti studijų. Viso renginio metu buvo renkamos lėšos termovizoriui, fronte kovojančiam vienos studentės tėčiui bei jo kuopai.

Scenoje pasirodė „Æmotion Theatre“, kurie pagal V. Mačernio eiles teatralizuotų gitarų orkestru atliko V. Masalskio režisuotą muzikinį spektaklį „Laiškai Mačerniui“. Muzikinį pasirodymą dovanojo klaipėdiečių grupė „Hit-Kick“. Taip pat Taško teatras atliko teatralizuotų estafečių pasirodymą „Jomarką atidarom“. Legendiniai personažai iš pjesės „Amerika pirtyje“ užkūrę tikrą teatro pirtį. Vakaro vinimi tapo rokenrolo kolektyvas iš Vilniaus „Baltasis kiras“, o juos apšildė naujai susibūursi aktorinio studentų indie/alternative grupė „KOPA“.