Naujienos

Kad spektakliai nedulkėtų lentynose – Klaipėdoje prasideda festivalis „Jauno teatro dienos“

Gegužės 22-27 dienomis Klaipėdoje 11 kartą vyks teatro festivalis „Jauno teatro dienos“ (JTD). Šiemet festivalio formatas keičiasi, o renginių programa orientuojasi į jauniausią Klaipėdos teatro kartą – studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) baigiančius aktorinio meistriškumo studentus. Rudenį festivalio laukia dar vienas, edukacinis etapas – įvairių kartų aktorių profesinio meistriškumo kursai su kviestiniu režisieriumi.

„Šiemet LMTA Klaipėdos fakultetą baigia 24 studentai ir jie jau turi rimtą kūrybinį bagažą – savo diplominius spektaklius. Iki šiol dažniau priimta praktika, kad į įvairius teatrus toliau dirbti patenka pavieniai studijas baigę aktoriai, o mums aktualu, kad teatrus pasiektų ir toliau gyvuotų jų sukurti spektakliai“, – sako JTD festivalio koordinatorė Ieva Pakštytė.

Festivalio programoje – 14 premjerų. Spektaklius pagal įvairių šalių autorių pjeses režisavo LMTA profesorius Valentinas Masalskis ir lektorius Paulius Pinigis, debiutuos ir jaunieji režisieriai Luka Švėgždaitė, Lina Židonytė, Paulius Oficerovas.

„Baigdami akademiją studentai sukuria daug gražių spektaklių, esu nemažai jų matęs, tačiau jie visi nueina į nebūtį. Iš labai arti matau, kaip auga nauja teatro profesionalų karta ir nors jie tik dabar baigia studijas, dalis jau spėjo sukurti pagrindinius vaidmenis kino filmuose. Tai įdomūs jauni kūrėjai, verta pamatyti jų karjeros kelio pradžią“, – sako LMTA profesorius Valentinas Masalskis.

Festivalį „Jauno teatro dienos“ nuo 2012 m. uostamiestyje inicijuoja Klaipėdos jaunimo teatras, kuris rūpinasi ne tik sklandžiu festivalio programos sudarymu ir išpildymu, bet ir tolimesniu čia pristatytų scenos kūrinių gyvenimu.

„Mums svarbu, koks bus tolimesnis studentų diplominių darbų likimas, dėl to į premjeras pakvietėme įvairių regioninių teatrų atstovus. Nenorime, kad spektakliai dulkėtų lentynose, dėl to į festivalį atvykę teatrų atstovai galės išsirinkti jiems patinkantį kūrinį ir kartu ieškosime galimybių rodyti spektaklius jų teatruose“, – sako KJT direktorius Tomas Jankauskas.

Glaudžią ir įvairiapusišką LMTA Klaipėdos fakulteto ir Klaipėdos jaunimo teatro partnerystę „Jauno teatro dienų“ festivalyje papildo ir kūrybinės pajėgos iš Vilniaus dailės akademijos (VDA). Prie festivalio programoje pristatomų spektaklių prisideda VDA kino ir teatro scenografijos kurso studentai.

„Džiaugiuosi, kad esu Klaipėdoje, palaikančioje teatro žmonių bendruomenėje, kurioje turime autoritetus. Gera žinoti, kad takas, kuriuo dabar einame, jau pramintas, kad mumis rūpinasi. Manau, nemažai mūsų ir liks Klaipėdoje,  nes čia mūsų pagrindinė bazė. O šiuo metu, iki festivalio likus vos kelioms dienoms, mūsų visų tvarkaraščiai įtempti, dedame paskutinius akcentus savo spektakliuose“, – sako JTD festivalio dalyvė, LMTA Klaipėdos fakulteto Teatro katedros studentė Vilija Matačiūnaitė.

Festivalio programos spektakliai bus rodomi 3 skirtingose erdvėse – Klaipėdos kultūros fabrike, LMTA Klaipėdos fakultete ir Žvejų rūmuose. Visi spektakliai nemokami. Daugiau informacijos ir JTD programa: www.jtd.lt