Naujienos

Demotyvaci​ja darbo rinkoje: 25 priežastys

Prancūziškai komišką požiūrį į darbo santykius rugsėjo 22 ir 23 dienomis Klaipėdos Kultūros fabrike pristato Vytauto Didžiojo universiteto teatras. Skulptoriaus J. Prévieux (Prevjo), režisieriaus V. Thomasseto ir kompozitoriaus P. Boscherono spektaklio „Nemotyvaciniai laiškai“ premjera subtiliai juokiasi iš darbdavio ir darbo ieškančiojo santykių ir bendravimo normų.

J.Prévieux‘o septynerius metus rašė laiškus darbdaviams, atsiliepdamas į jų darbo skelbimus. Šio skulptoriaus meninio-socialinio tyrimo „Lettres de non motivation“ (pažod. vert. – „Nemotyvaciniai laiškai“, kurtas 2000–2007 m.) esmė – galios pusiausvyros revizija tarp darbdavių ir tų, kurie ieško darbo. Bedarbystė iš vienos pusės ir viršvalandžiai – iš kitos, trišaliai ginčai dėl naujo darbo kodekso niuansų, patarimai, kaip įsidarbinti ir rašyti motyvacinį laišką – aktualijos, tapusios mūsų kasdienybe. J.Prévieux‘o sukurti personažai nemotyvaciniuose laiškuose argumentuotai dėsto, kodėl nenori ar negali imtis pasiūlymo. Ir dažniausiai gauna atsakymus, kaip įprastinio mandagumo protokolo užbaigimą. Tuo tarpu režisierius V.Thomasset kartu su aktoriais rado būdą pateikti dar ir teatrinį komentarą kiekvienai, jau ir taip juokingai situacijai.

Vienžanris, draminis teatras bejėgis atskleisti visą emocinį spektrą, kurį formuoja įsidarbinimo problematika. Tuo tarpu prancūzų menininkai, pasitelkdami tarpdisciplinines meno galimybes, sukūrė metodą, kaip revizuoti šiuolaikinius darbo santykius literatūrinėmis, teatrinėmis ir muzikinėmis priemonėmis. Daugiasluoksnė sceninė dramaturgija šiame spektaklyje vienu metu yra ir sudėtinga, ir sukuria lengvos struktūros įspūdį.

„Nemotyvaciniuose laiškuose“ darbo rinkos svarstyklės nejučia pasvyra į darbo ieškančiojo pusę. Ir tik fantazijos reikalas, kokių priežasčių demotyvacijai atras kiekvienas J.Prévieux‘o personažas, argumentuotai ir įmantriai atmesdamas darbdavių pasiūlymus.  Kiekvienas žmogus, kuris ieško ar kada nors ieškojo darbo, šiuose laiškuose atpažins save. Abu autoriai – J. Prévieux ir V. Thomasset – išlaikydami temos rimtumą, meistriškai žaidžia meninėmis formomis, publikai sukeldami juoką iki ašarų.

 

Rugsėjo 22 ir 23 d. 19 val.

Klaipėdos Kultūros fabrikas, Bangų g. 5a

Daugiau informacijos apie spektaklį: NEMOTYVACINIAI LAIŠKAI / LETTRES DE NON MOTIVATION

Demotyvaci​ja darbo rinkoje: 25 priežastys