Naujienos

Vokiškas kinas gludins aštrius kampus

Šiandien į Lietuvą jau penktąjį kartą atvyksta Vokiško kino dienos! Jų metu iki kovo 21 d. Vilniaus, Kauno, Klaipėdos (Kovo 19-21 dienomis) ir Šiaulių kino salėse bus parodyta 11 naujausių kino filmų iš vokiškai kalbančio Europos regiono – Vokietijos, Austrijos ir Šveicarijos. 

Festivalis turi ką pasiūlyti tiek įvairioms žiūrovų amžiaus grupėms, tiek skirtingų kino žanrų mėgėjams. Štai vokiško kino šventę Vilniuje atidarančioje komedijoje „Superego ir Tu“ (Über-Ich und Du, 2014) Lietuvos publikai jau gerai pažįstamas André Wilmsas vaidina senatvinio užmaršumo bei patologinės virtuvės fobijos kamuojamo psichologą. Šis aktorius Lietuvoje neseniai viešėjo su įžymiuoju Heinerio Goebbelso spektakliu „Max Black“.

Tuo tarpu jaudinančios socialinės dramos „Džekas“ (Jack, 2013) pagrindinis herojus – dešimtmetis berniukas, kurį įkūnija už ypač įtaigią vaidybą kritikų išliaupsintas Ivo Pietzckeris. Jis atskleidžia vaiko, kurio pečius anksti užgulė sunki atsakomybės našta, pasaulį.

 Romantiška drama „Mylimos seserys“ (Die geliebten Schwestern, 2013) vaizduoja painią žymaus rašytojo Friedricho Schillerio meilės istoriją su dviem seserimis, Šarlote ir Karolina, vykusią 18 a. pabaigoje. O štai kito Vokietijos klasiko vardą išgirsime visiškai kitokiame kontekste – iš komiškos pusės į paauglių gyvenimą mokykloje žvelgia filmas provokuojančiu pavadinimu „Fack ju Göhte“ (Fack ju Göhte, 2013), pelnęs ne vieną kino apdovanojimą.

 Vokietijos kino premijos laureatės Feo Aladag dramoje „Tarp skirtingų pasaulių“ (Zwischen Welten, 2013) susidursime su niūria karų nuniokoto Afganistano tikrove. Tuo tarpu satyra „Kanibalų metas“ (Zeit der Kannibalen, 2013) su gera doze sarkazmo atskleis klestinčių verslo konsultantų gyvenimo spindesį ir skurdą.

 Lietuvos žiūrovus filmų temų aptarimui pakvies trys išskirtiniai filmai:

 Vokiško dokumentinio filmo „Vulva 3.0” (Vulva 3.0, 2014) dėmesio centre moteriškos lyties organas, jo unikalumas bei su juo susiję tabu mūsų visuomenėje. Į šio filmo peržiūrą Vilniuje vasario 26 d. 18.00 val. „Pasakos“ kino teatre ir diskusiją su žiūrovais po jos atvyks filmo režisierė Ulrike Zimmermann. Diskusijoje taip pat dalyvaus lyčių lygybės ekspertė Margarita Jankauskaitė, renginį moderuos Tolerantiško jaunimo asociacijos pirmininkė Jūratė Juškaitė

 Austrų režisieriaus Stefano Ruzowitzkio, kuris yra pelnęs „Oskarą“, dokumentiniame filme „Radikalus blogis“ (Das radikal Böse, 2013) keliamas klausimas, kaip galėjo šitaip atsitikti, kad jauni vyrai ir gerbiami šeimų tėvai Antrojo pasaulinio karo metais diena iš dienos galėjo žudyti motinas, vaikus ir kūdikius? Į šį klausimą po filmo bandys atsakyti taip pat ir Lietuvos istorikai – juk tema labai aktuali ir Lietuvai, o filmo veiksmas vyksta Rytų ir Vidurio Europoje. Vasario 27 d. po 18.00 val. įvyksiančios filmo peržiūros kino teatre „Pasaka“ Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto alumnų draugija rengs diskusiją „Holokaustas: kaltė ir jos atmintis“. Joje dalyvaus Holokausto Lietuvoje tyrinėtojas, istorikas Arūnas Bubnys.

Ypatingą šveicarišką nuotaiką Vilniuje padės skleisti populiarus šveicarų rašytojas Pedro Lenzas. Jo romanas „Čia aš varatarius“ (Der Goalie bin ig), kurio motyvais sukurtas to paties pavadinimo filmas, yra išverstas taip pat ir į lietuvių kalbą šiaulietiška šnekta. Po filmo peržiūros kovo 2 d. 19.00 val. „Skalvijos“ kino teatre laukia rašytojo susitikimas su žiūrovais bei skaitytojais. Pokalbį ves romano vertėjai Rimantas Kmita ir Markusas Roduneris.  

Štai tiek visko ir dar daugiau pamatysite jau netrukus – būkite su mumis!

Plačiau apie filmus ir jų rodymo vietas galite pasiskaityti: www.goethe.de/lietuva/vkd.

Žiniasklaidos atstovams dėl akreditacijų į renginį kreiptis el.paštu: info@vilnius.goethe.org

Vokiško kino dienų 2015 anonsinis filmukas: https://www.youtube.com/watch?v=oASuCE4l6ec

Daugiau informacijos:

Auksė Bruverienė
Projekto „Vokiško kino dienos“ koordinatorė
Mob. tel. 8-680 35165
El. p. vkd@vilnius.goethe.org

Vokiškas kinas gludins aštrius kampus