Naujienos

Tarptautinis menų festivalis „Plartforma” pristatys dalį renginių ir ‘Kultūros fabrike”

Jubiliejinis X-asis tarptautinis menų festivalis „PLArTFORMA“ šiemet Klaipėdoje vyks rugpjūčio 11-23 d. Festivalio misija – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti skirtingų regionų ir valstybių meninę patirtį ir kūrėjų kūrybinį potencialą. Festivalyje pristatomi šiuolaikinio šokio ir teatro, muzikos ir dailės, multimedija projektų, performanso, naujojo cirko ir kino kūrėjai bei jų grupės. 

Tai – vienintelis interdisciplinaraus pobūdžio festivalis Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje, be kultūrinės vykdantis ir edukacinę funkciją – supažindina ir kviečia publiką atrasti šiuolaikinės meno raiškos stebuklą.

2009 m. Europos festivalių asociacija festivaliui įteikė „FestLabPass“, 2010 m. jis tapo meno ir festivalių tinklo „DNA: Development of New Art“, vienijančio Centrinės Europos kūrėjus, nariu. Nuo 2011 m. festivaliui suteiktas Klaipėdos miesto reprezentacinio festivalio statusas, o 2013 m. jis pripažintas geriausiu 2012 m. miesto kultūriniu įvykiu. Šiemet festivalis apdovanotas Europos festivalių asociacijos ženklu „Europe for Festivals / Festivals for Europe“.

Festivalis vyksta buvusioje uosto teritorijoje miesto centre, prie Klaipėdos piliavietės. Šiemet dalis projektų bus pristatyta ir neseniai duris atvėrusiame Kultūros fabrike. Unikali urbanistinė ir istorinė aplinka kūrybiniams projektams suteikia netikėtų sprendimų galios, o žiūrovams – neišdildomą įspūdžių lauką.

Šiųmetiniame festivalyje pristatomi 16 projektų iš Lietuvos, Norvegijos, Danijos, Suomijos, o bendradarbiaujant su Prancūzų institutu Lietuvoje bus nušviestas šiuolaikinės prancūzų kultūros laukas.

Jubiliejinį festivalį atidarysime jau rugpjūčio 11-12 d., kuomet miestą užburs naujojo cirko miražai. Unikalus trupės Barolosolo iš Prancūzijos spektaklis „Sala O“ pakvies panirti į poetišką ir muzikalią gyvenimo mizansceną netikėtoje baseino erdvėje. Du klounai įžengia į šią netradicinę aikštelę, kur akrobatinis strypas tampa fleita, vanduo virsta būgnu, gitara ir bandža bebaimiai žvelgia žemyn į sūkurį, o scena… yra pripildyta vandens. Kai vienas sušlampa kojas, kitas kopia aukštyn norėdamas išvengti vandens. Spektaklis, pripildytas isteriško kvailiojimo ir nuostabių poetinių scenų, o mažuosius ir jų tėvelius sužavės juoko sąmojais. Nemokami pasirodymai vyks Teatro aikštėje 19 val.

            Festivalio pradžiai taip pat kviečiame paklajoti po Klaipėdos senamiestį. Rugpjūčio 11-12 d. 18.00 ir 20.00 val. jungtinės Klaipėdos šokėjų pajėgos pristato šokio ir garso spektaklį-ekskursiją po 7-ių senosios Klaipėdos bažnyčių vietas, keliant klausimą – kas mes esame, kai pamirštame, ir kuo tampame, kai prisimename? Tai naujas, netikėtas miesto potyris, kurio metu Jūs sužinosite, kur stovėjo pirmosios Klaipėdos bažnyčios, kaip jos atrodė, kokie žmonės gyveno Turgaus gatvėje ir ką jie galvojo. Šiandien, žvelgdami į Klaipėdos senamiesčio horizontą, bažnyčių bokštų neišvysite. Didingi orientyrai apie dvasinį senųjų Klaipėdos miestiečių gyvenimą dingę. Spektaklio-ekskursijos metu kiekvienas dalyvis per ausines girdi istorinio/meninio teksto, muzikos ir garso kompozicijas, stebi šiuolaikinio šokio interpretacijas įvairiose miesto erdvėse, kartais pats atlieka tam tikrus judesius, ir tai jam suteikia galimybę išgyventi bažnyčių ir žmonių istorijas asmeniškai bei praplėsti savąsias miesto suvokimo ribas.

O rugpjūčio 13 d. 19 val. neabjingus prancūziškam kinui gerbėjus kviečiame į Kultūros fabriką, kur rodysime režisierės Léa Fazer 2014 metais sukurtą komediją „Maestro“, kurioje susiduria skirtingi literatūros ir miesto kultūros pasauliai. Pirmąją festivalio savaitę užbaigsime 14 d. 18.00 val. galerijoje „Si:said“, atidarydami jauno skulptoriaus Vytauto Viržbicko parodą „Tokia, iki banalumo, prasmė“.

Kiti festivalio renginiai startuos nuo rugpjūčio 20 d. Daugiau informacijos apie festivalį: www.plartforma.lt

Festivalio organizatorius: menininkų grupė „Žuvies akis“
Festivalio didysis partneris: Prancūzų institutas Lietuvoje
Festivalį remia: LR Kultūros taryba, Klaipėdos miesto savivaldybė 

Tarptautinis menų festivalis „Plartforma” pristatys dalį renginių ir ‘Kultūros fabrike”