Naujienos

Mažajame NOA festivalyje – šiuolaikinės operos hitai

Lapkričio 12–14 dienomis Menų spaustuvės Juodojoje salėje vyks mažoji „Naujosios Operos Akcija“ (NOA), kurios metu bus galima pamatyti ir išgirsti ryškiausius 2015 m. pavasarį didžiajame NOA festivalyje pristatytus kūrinius: operą „Geros dienos!“, garso vaidinimą „Audiokaukas“ ir erdvinę mono operą tamsoje „Confessions“. Pastarąjį kūrinį lapkričio 15 d. išvys ir Klaipėdos publika.

Mini-NOA festivalį lapkričio 12 d. pradės opera „Geros dienos!“ (libreto autorė Vaiva Grainytė, kompozitorė Lina Lapelytė, režisierė Rugilė Barzdžiukaitė). Spektaklis, kurio siužete pasakojamos dešimties prekybos centro kasininkių istorijos, įvertintas Auksiniu scenos kryžiumi kaip geriausias 2013-ųjų metų lietuvių autorių kūrinys. Opera taip pat sulaukė plataus užsienio kritikų atgarsio. Lietuvos scenose spektaklis „Geros dienos!“ yra retas svečias. Po pasirodymo mažajame NOA festivalyje spektaklio kūrybinė komanda pratęs savo tarptautines gastroles, šįkart po ilgojo prancūziškojo maratono keliaudama naujomis kryptimis. Artėjantį pusmetį operos kūrybinės grupės laukia pasirodymai Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Lenkijos teatro festivaliuose.

Vasarą Juodkrantės paplūdimyje po atviru naktiniu dangumi pristatytas garso vaidinimas „Audiokaukas“ (scenarijaus, muzikos ir garso montažo autorius Arturas Bumšteinas) lapkričio 13-osios vakarą vėl sugrįžta į Menų spaustuvės Juodąją salę. „Audiokauko“ scenarijuje atgimsta koliažo principu sukomponuota nauja istorija, inspiruota 1990-aisiais Lietuvos televizijos transliuotų fantastinio kino laidų „Videokaukas“ ir „Eridano“ leidyklos publikuotos serijos „Mokslinės fantastikos aukso fondas“ knygų. „Audiokauko“ istorija – tai trumpas epizodas iš jauno talentingo kulinaro Deniso gyvenimo, kartą nutikęs jam ruošiant patiekalą iš bobausių. Po spektaklio kūrybinė grupė „Audiokauko“ klausytojams-žiūrovams pasiūlys ir jau tradiciniu tapusio bobausių risotto.

Lapkričio 14 d. mini-NOA festivalį užbaigs du kūrybinės komandos „Spatial Opera Company“ ir žiūrovų susitikimai tamsoje – erdvinėje mono operoje „Confessions“. Lapkričio 15 d. spektaklis bus pristatytas ir Klaipėdos kultūros fabrike. „Spatial Opera Company“ kūrėjai (švedai Jensas Hedmanas ir Åsa Nordgren bei lietuvė Rūta Vitkauskaitė), siūlydami publikai trumpam atsisakyti vienos juslės – regos, siekia praplėsti ir atskleisti akustinės aplinkos ir jos suvokimo bei erdvinio garso poveikio vaizduotei galimybes. „Kaip toli mus gali nuvesti mūsų vaizduotė? Kokie vaizdiniai formuojasi mūsų sąmonėje, ją dirginant išoriniam pasauliui? Ir kokie tie dirgikliai, sukeliantys mums panašias būsenas, pojūčius ar vaizdinius? Ir ar iš tiesų mums dalyvaujant bendrame renginyje, mūsų vaizduotės susijungia į vieną kolektyvinę vaizduotę?“ – klausia ir operoje „Confessions“ kuriamais garsovaizdžiais siūlo ieškoti atsakymų kompozitorė Rūta Vitkauskaitė.

Mažasis NOA festivalis užbaigs 2015-ųjų metų „Operomanijos“ pasirodymų Lietuvoje sezoną. Didžiajai „Naujosios operos akcijai“ rengiamasi 2017-aisiais. Festivalio organizatoriai, nesiekdami įtilpti į kasmetinių festivalių rengimo tradicijas, šiuo metu visą dėmesį skiria kūrybiniam procesui, kad po metų pertraukos į 7-ajį NOA pakviestų žiūrovus naujiems netikėtiems susitikimams su naująja aktualiąja opera.

Mažojo NOA festivalio programa:

2015-11-12, 19:00 val., Menų spaustuvės Juodojoje salėje – „Geros dienos!”
2015-11-13, 19:00 val., Menų spaustuvės Juodojoje salėje – „Audiokaukas“
2015-11-14, 17:00 ir 19:00 val., Menų spaustuvės Juodojoje salėje – „Confessions“
2015-11-15, 18:00, Klaipėdos kultūros fabriko Daugiafunkcinėje salėje B – „Confessions“

Daugiau informacijos:

Ana Ablamonova ï OPEROMANIJA ï +370 616 30 814 ï noa@noa.lt

www.facebook.com/operomanija // www.youtube.com/operomanija

Mažajame NOA festivalyje – šiuolaikinės operos hitai