Naujienos

Mažais, bet tvirtais šokio žingsniais į profesionaliąją sceną

Prieš penkerius metus du jauni pradedantys šokėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius, išpildė vieną didžiausių savo svajonių – pasirodė profesionalioje teatro scenoje. Pirmasis gatvės šokio spektaklis Lietuvoje „Feel-Link” sostinės Menų spaustuvėje davė pradžią tam, kas dabar vadinama Urbanistiniu šokio teatru „Low Air” ir šią savaitę Vilniuje bei Klaipėdoje švenčiančia penkerių metų jubiliejų. Spalio 20 d. pirmą kartą Klaipėdos kultūros fabriko scenoje bus pristatytas naujausias, tik pavasarį sukurtas, „Low Air” teatro darbas – urbanistinė kompozitoriaus Igorio Stravinskio kūrinio „Šventasis pavasaris”  improvizacija.

„Visi mūsų spektakliai apie mus pačius, mūsų artimų paveikslus, mūsų aplinką ir nuojautas. Per visus penkerius metus, mes keičiamės, augame, klystame, ieškome, atrandame ir prarandame, spektakliai neišvengiamai labai glaudžiai siejasi su įvairiais mūsų gyvenimo etapais ir išgyvenimais,” – prieš šventinį sezoną kalba „Low Air” įkūrėjai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius.

 

Spalio 20 d. Klaipėdos publika scenoje išvys persipynusias gatvės šokio stilistikas, šiuolaikinio šokio techniką, ekspresyvią choreografiją, skambant klasikinio baleto ir lietuvių liaudies muzikos aranžuotei. Spektaklyje „Šventasis pavasaris“ rodoma ir tuo pačiu stebima, kaip mes elgiamės, kai galvojame, jog esame laisvi rinktis ir nuo nieko nepriklausome, siekiama pažinti, kokio dydžio iš tiesų tie mūsų „nepriklausomybės“ rėmai.

„Per visus 5 metus mums labai svarbu surasti ryšį su žiūrovu, kad vyktų tas, kad ir nebylus dialogas. Viena pagrindinių mūsų ir šio spektaklio misijų – tai siekis, kad vieni kitus atrastume ir suprastume arba bent išmoktume rasti ramybę būdami kartu ir ieškoti atsakymų“, – į spektaklio premjerą pajūryje kviečia choreografas L. Žakevičius.

Ruošdamiesi naujausiam spektakliui, autoriai siekė pažinti kompozitoriaus I. Stravinskio kūrybą, analizavo įvairias kūrinio „Šventasis pavasaris“ versijas, gilinosi į aukojimo ir pasiaukojimo tradicijas, bei šiuolaikinėje visuomenėje vyraujančio narcisizmo apraiškas. Kūrėjai atkreipia dėmesį, kad dabar tradicijos kitos, nors vis dar tokios pat šventos ir svarbios. Šiandien mes stengiamės dėl kitų vertybių, aukojame save kitiems dievams: vartojimui, masei.

„Spektaklyje mes žvelgiame į įvairias gyvenimiškas situacijas, perkaldami sceną į gyvenimą, o gyvenimą į sceną, keliame klausimus, kas šventa ir svarbu šiandien ne tik šokėjui, bet kiekvienam mūsų. Nusilenkiame prieš bendrumo jausmo formuojamus rėmus ir patys save į juos talpiname, darome tai, kas mums primetama iš šono, nes esame priklausomi nuo nuomonių. Bet ar tampame dėl to tušti ir banalūs?“ – klausia choreografai Airida Gudaitė ir Laurynas Žakevičius.

Ryškus darbas į sceną primą kartą išvedė jaunus talentingus šokėjus – Roterdamo menų akademijoje studijuojantį Luką Karvelį, vogue šokio ambasadorių Lietuvoje Raidą Petrauską, waacking šokio technikos pradininkę Brigidą Gruodytę. Spektaklyje šoka ir choreografai A. Gudaitė, L. Žakevičius bei jauna šiuolaikinio šokio atlikėja Agnietė Lisičkinaitė.

„Pastebėjome, kad per šiuos metus žiūrovas keičiasi. Žinoma, jaunoji karta dažnokai tikisi fokuso, bet kaip į vieną sutalpinti fokusą ir paprastą ramų žodį (judesį), kuriam reikia kantrybės ir įsiklausimo. Vis tik, keliaujant  pagalvoji apie savo šalies žiūrovą, neišvengiamai jį lygini. Mes jaučiame didžiulę pagarbą Lietuvos žiūrovui už tai, kad ateina, rašo, klausia. Mums teatras vis dar kultūra, su mums svarbiomis vertybėmis, ne pramoga ar proga paragauti naujo skonio stiprių traškučių,” – prieš susitikimą su Klaipėdos publika kalba Laurynas ir Airida.

Šventinis penktasis Urbanistinio šokio teatro Low Air sezonas:

Spalio  20 d., 19 val. Klaipėdos Kultūros fabrikas šiuolaikinio ir gatvės šokio spektaklis ŠVENTASIS PAVASARIS I. Stravinskio kūrinio motyvais

Spalio 21 d. 19 val. Vilniaus Menų spaustuvė gatvės šokio spektaklis FEEL-LINK

Spalio 23 d. 19 val. Vilniaus Menų spaustuvė šokio, teatro, muzikos ir literatūros spektaklis KELIONĖ NAMO

Bilietus platina Tiketa ir Teatrai.lt

Mažais, bet tvirtais šokio žingsniais į profesionaliąją sceną