Naujienos

Investicijoms į startuolius – naujas iki 50 mln. Eur vertės kapšas

Lietuvos ir kitų Baltijos šalių technologijų startuoliai turės dar vieną potencialų lėšų šaltinį.

Lietuvos rizikos kapitalo investicijų įmonė „Practica Capital“ įsteigė naują rizikos kapitalo fondą „Practica Venture Capital II“, kuris investuos į Baltijos šalių regiono inovacijomis ir technologijomis paremtus verslus.

Po pirmojo investicijų pritraukimo etapo užbaigimo fondo dydis siekia 22 mln. Eur, iš kurių 15 mln. Eur viešojo sektoriaus lėšų investavo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“), o likusią dalį – „Practica Capital“ kartu su kitais vietiniais ir užsienio šalių investuotojais, pranešė įmonės.

Teigiama, kad po šio etapo užbaigimo fondas atliks pirmąsias investicijas. O per artimiausius 3-12 mėn. „Practica Capital“ į fondą iš viso siekia pritraukti bent 40 mln. Eur, bet ne daugiau nei 50 mln. Eur investicijų.

Pagrindinė šio fondo investavimo kryptis – ankstyvosios stadijos rizikos kapitalo investicijos Baltijos šalyse (Lietuva, Latvija, Estija) ir į su Baltijos šalimis susijusius (pvz., išeivijos, kitų sąsajų) verslus Europoje. Tam tikrais atvejais bus investuojama ir kaimyninėse ES šalyse bei į kaimyninių ne ES šalių verslus, perkeliančius veiklą į Baltijos regioną.

Investicijos į Lietuvoje veikiančias ar su ja susijusias įmones bus ne mažesnės nei „Invega“ įnašo dalis fonde. Fondas investuos į įvairių sričių inovacijomis ir technologijomis paremtus verslus, esančius pradinėje, ankstyvojoje ir augimo stadijose. Investicijos į vieną bendrovę sieks nuo 0,2 mln. iki 2 mln. Eur ir daugiau.

„Invega“1 investuoja per jos valdomą fondų fondą „Verslo finansavimo fondas“, kurį įsteigė Ūkio ministerija kartu su Finansų ministerija finansuojant ES fondų lėšomis.

Trečias fondas

Silvestras Tamutis, „Practica Capital“ partneris, sako, kad tai jau trečias įmonės valdomas

fondas, kurio investavimo strategija natūraliai evoliucionavo į regioninę, nukreiptą į Baltijos šalis, visų pirma Lietuvą, kuri yra didžiausia regione ir viena pagrindinių fondo investavimo rinkų.

„Džiaugiamės matydami „Invegą“, Ūkio ir Finansų ministerijas kaip kertinį investuotoją naujame fonde. Taip pat, norėtume padėkoti šioms ministerijoms už jų įžvalgią politiką, nukreiptą į inovatyvaus verslo skatinimą, šiuolaikiškas rizikos kapitalo fondų iniciatyvas bei buvimą pagrindiniu investuotoju visuose mūsų valdomuose fonduose“, – teigia p. Tamutis.

Dėl galimybės investuoti į šį fondą vėlesniame etape ir dėl galimybės gauti finansavimą verslui iš šio fondo, patariama kreiptis tiesiogiai į „Practica Capital“ komandą.

Susibūrė buvę verslininkai

„Practica Capital“ yra rizikos kapitalo fondų valdymo įmonė, įsteigta 2011 metais, kai į vieną komandą susibūrė savo verslus pardavę verslininkai ir finansininkai.

„Practica Capital“ partneris, savo medicinos įrangos gamybos verslą pardavęs Anatolijus Faktorovičius viename interviu VŽ yra sakęs, kad pasiteisina tik viena iš 10-ies investicijų į pradedančias įmones.

„Visi žino taisyklę 10/1, kuri reiškia, kad tik viena iš dešimties investicijų į pradedančiuosius verslus ilguoju laikotarpiu pasiteisina. Tačiau mes neprisirišame prie statistikos ir, prieš priimdami sprendimą investuoti, labai atidžiai įmonę išanalizuojame“, – VŽ pasakojo jis.

Vienas iš pradinių „Practica Capital“ kapitalo šaltinių buvo p. Faktorovičiaus dar 2008 m. amerikiečiams už 14,5 mln. Eur parduota 17 metų kurta medicininės įrangos gamybos įmonė „Viltechmeda“. Pardavęs savo akcijų paketą jis 2010 m. iš jos išėjo.

Įmonės „Practica Capital“ pagrindinė investavimo kryptis – Baltijos regiono ar su Baltijos šalimis susiję inovacijomis ir technologijomis paremti verslai pradinėje, ankstyvoje ir augimo stadijose.

Įmonė taip pat valdo 24 mln. Eur dydžio „Practica Seed Capital“ ir „Practica Venture Capital“ rizikos kapitalo fondus, 2012 m. įsteigtus pagal Europos Investicijų Fondo („EIF“), Ūkio ir Finansų ministerijų administruojamą „JEREMIE“ iniciatyvą, kuri finansuojama ES struktūrinių fondų lėšomis pagal Lietuvos 2007–2013 m. ekonomikos augimo veiksmų programą.

Plačiau: https://www.vz.lt/rinkos/2018/12/18/investicijoms-i-startuolius–naujas-iki-50-mln-eur-vertes-kapsas#ixzz5aDbLCkbH

Investicijoms į startuolius – naujas iki 50 mln. Eur vertės kapšas